Statistiek

Leerlijn statistiek voor vwo bovenbouw

Ontwikkeld door Peter Kop en Erik van Barneveld

Deze leerlijn is ontwikkeld op basis van uitgangspunten van cTWO en internationale inzichten m.b.t. statistiekonderwijs: besteed aandacht aan alle fasen van de empirische cyclus, gebruik realistische data sets waarmee leerlingen data exploreren m.b.v. technologie (VUStat), gebruik van zowel kwalitatieve als kwantitatieve analyses en statistische inferentie, communiceren van resultaten van (eigen)statistisch onderzoek, kritisch kijken naar statistische resultaten.
De paragrafen beginnen met centrale vragen waarin de kern van de paragraaf aanbod komt. Tevens zijn er presentatie-opdrachten waarin leerlingen keuze onderwerpen uit de statistiek kunnen onderzoeken.

Je vindt het lesmateriaal hier.

Toeval in de greep

Ontwikkeld door Douwe Wielenga en Piet van Blokland
Dit lesmateriaal dekt de eindtermen Statistiek voor VWO A/C ruimschoots. Je kunt er daarom ook nog een keuzeonderwerp mee vullen. Het is overigens goed mogelijk een kleinere selectie te maken uit het pakket wanneer je niet alle onderwerpen wilt behandelen. Vanuit een docenten-module kun je leerlingen toegang geven tot de verschillende hoofd-onderdelen. Die bevatten naast uitleg en opgaven ook uitwerkingen en video’s. Je kunt er eventueel voor kiezen om uitwerkingen en video’s niet in het leerlingenpakket op te nemen, maar los aan leerlingen aan te bieden. De docenten-module geeft informatie over de statistische inhoud en de didactische aanpak.

Het lesmateriaal en de VU-Stat apps zijn vrij te gebruiken onder de Creative Commons Licentie.
Je vindt het materiaal hier.

Statistiek katernen voor havo 4 en 5

Ontwikkeld door cTWO en SLO 
Deze katernen zijn ontwikkeld door cTWO voor de vernieuwingen van de eindexamens in 2017.  SLO heeft na invoering van het nieuwe programma nog een verbeterslag over het materiaal gedaan.
De katernen vind je hier.

Van Google Forms naar VU-Stat

Regelmatig doen leerlingen een onderzoekje mbv Google Forms. Maar hoe verwerk je zo’n onderzoek makkelijk?
Google Forms geeft zelf een beperkt overzicht met een beperkt aantal grafieken. Wie meer wil, moet overstappen naar bijvoorbeeld Excel of VUstat. Waar je met Excel grote moeite hebt om multipunt vragen (vragen met meerdere antwoordopties) te verwerken, heeft VU-Stat krachtige hulpmiddelen om de respons op dit type vragen snel te verwerken.
Hier vind je een stap-voor-stap uitleg hoe je de respons van een Google Forms enquête met multipunt vragen kunt verwerken in VU-Stat.