Meet-up examens 3e tijdvak
1 juli 2021
Verdrietig nieuws
8 juli 2021
Toon alles

Met heel veel plezier kondigen we de hoofdlezing van de studiedag aan:
Werken met de wiskundige erfenis van Oosterse culturen

Jan Hogendijk is dé kenner in Nederland als het gaat om wiskunde uit andere culturen. We zijn dan ook heel blij dat we hem bereid hebben gevonden om de hoofdlezing van onze studiedag op zaterdag 6 november te geven.
Hij schrijft:

Veel interessante wiskunde op middelbare schoolniveau is ontwikkeld in diverse (Westerse en Oosterse) culturen, soms in uitwisseling met elkaar. In moderne Oosterse landen is over deze geschiedenis weinig bekend. Al  jaren probeer ik in samenwerking met collega’s en studenten deze vergeten erfenis naar het Oosten terug te brengen. Een voorbeeld was een driedaags programma in 2018 met astrolabium workshops in de Pakistaanse stad Lahore,  in de 17e eeuw een centrum voor de fabricage van astrolabia.

Het is fascinerend om aan wiskunde te werken met groepen mensen met uiteenlopende nationale en culturele achtergronden. Ik zal ervaringen in diverse landen bespreken die we hebben opgedaan bij workshops over het tientallig stelsel volgens de Romeinen en al-Khwarizmi (gehouden in  Iran), en over het alfabetisch systeem voor het schrijven van zestigtallige getallen (gehouden in Turkije, Saoedi-Arabie, Pakistan en Algerije). Met materiaal uit zulke workshops kunnen we
leerlingen in Nederland in het Oosten ontwikkelde wiskunde laten zien, en  inzien op welke wiskunde leerlingen met migratie-achtergrond  trots kunnen zijn. Ik zal hiervan voorbeelden geven.

Voor mijzelf is de belangrijkste conclusie: wiskunde is het product van interacties tussen verschillende culturen, en daardoor het intellectueel eigendom van de hele mensheid.

Wil je zelf een workshop geven op deze studiedag, vul dan het formulier in. Je krijgt zo snel mogelijk bericht of jouw workshop in het programma wordt opgenomen.
Aanmelden voor de studiedag kan vanaf half september.