Euclides jaargang 96 nummer 6

Gedeelde eerste prijs voor Kevin van Dijk bij Benelux Wiskunde Olympiade
3 mei 2021
Examenforum
21 mei 2021
Toon alles

Vier artikelen over pentagrammen

Leerlingen ontdekken symmetrieën aan de hand van pentagrammen en symmetrieën. Met de bijgeleverde werkbladen van Andrea Lubberdink kunnen leerlingen meteen aan de slag. Rob van Oord zet ons aan de slag om op verschillende wijzen regelmatige vijfhoeken met passer en liniaal te construeren. Henk Hietbrink gebruikt de vestingbouw om leerlingen te laten rekenen met tangens, sinus en cosinus. Jacques Jansen gaat aan de slag met de in- en omgeschreven bollen van dodecaëders, zoals deze in de architectuur terug te vinden zijn.

Priemgetallen en delers

Weten onze leerlingen nog wat priemgetallen zijn? Of hoe gemeen delers kunnen zijn? En moet er op school niet wat meer eer worden bewezen aan de koningin van de wiskunde?

Ruimtelijk inzicht met virtual reality

Virtual reality wordt veel in games gebruikt, maar kan ook in het onderwijs worden ingezet. In de opleiding tot timmerman in de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) wordt VR gebruikt voor het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht.

Verschillende soorten minnen

De ene min is de andere niet. Door de bewerking het tegengestelde nemen in te voeren en de minnen op verschillende manieren uit te spreken, worden gevleugelde vuistregels als ‘min maal min is plus’ veel begrijpelijker.

Bekijk de volledige inhoudsopgave of lees Euclides online.