Hoe hanteer je nu precies het correctievoorschrift van de examens? Ingeborg Riedijk en Madeleine Vliegenthart van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) geven hier meer duidelijkheid over.
Hoe krijgen leerlingen inzicht in wat lineaire vergelijkingen zijn? In de praktijk blijken ze vaak oplossingsmethoden toe te passen zonder door te hebben waar ze mee bezig zijn. Johan Leurgans beschrijft een aantal concrete voorstellen om het inzicht te verbeteren.
Cito voert regelmatig onderzoeken uit rondom de centrale eindexamens. In 2019 is onderzoek gedaan naar wiskundige denkactiviteiten (WDA) in de examens wiskunde A en wiskunde B havo en vwo. Irene van Stiphout en Ruud Stolwijk, beide toetsdeskundigen bij Cito, doen hierover verslag.
Wat hebben leerlingen al wel of nog niet kunnen leren op het gebied van rekenen en wiskunde voordat ze instromen in het voortgezet onderwijs? Marc van Zanten onderzocht rekenmethodes voor het basisonderwijs.
Hoe kun je wiskunde toetsen op afstand? Je zult de opgaven moeten aanpassen, omdat leerlingen en studenten gebruik kunnen maken van een grafische rekenmachine en van ‘intelligente’ websites, zoals WolframAlpha en Symbolab. Jack Schilder geeft een aantal suggesties.
Bekijk de volledige inhoudsopgave of lees Euclides online.