Tips voor thuisonderwijs
17 maart 2020
Handreiking online wiskundeonderwijs
2 april 2020
Toon alles

Na alle negatieve berichten van de afgelopen week een stukje goed nieuws: de EGMO gaat door in virtuele vorm. Dit is een grote opsteker voor alle deelnemers die weken hebben uitgekeken naar dit event en er hard voor hebben getraind.

Deze European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO) is in het leven geroepen om meer meisjes te stimuleren hun wiskundig talent te ontdekken en verder te ontwikkelen. De EGMO biedt deze meiden niet alleen de gelegenheid om op internationaal wedstrijdniveau te excelleren, maar ook om andere meiden met een talent voor wiskunde te ontmoeten. Zowel de wedstrijd als deze ontmoetingen kunnen eraan bijdragen dat deze meiden hun wiskundetalent verder zullen ontwikkelen en bijvoorbeeld een studierichting in de bètawetenschappen zullen kiezen.

Door de coronacrisis is het fysieke evenement, dat plaats zou vinden in Egmond aan Zee, afgelast. Om de ruim 200 geplaatste deelneemsters toch de wedstrijdervaring te bieden, heeft de organisatie besloten de EGMO virtueel plaats te laten vinden. Organisator Quintijn Puite: “We willen de deelneemsters in deze tijd, waarin een groot deel van hen noodgedwongen thuis zit, toch de wedstrijd bieden waarop ze zich hadden voorbereid. Het geeft hun, en ook ons als organisatie, een lichtpunt om naar uit te kijken.” Deelneemsters zullen in hun eigen land gedurende twee wedstrijddagen aan zes pittige wiskundeopgaven werken. Daarnaast zal via een speciaal ontwikkelde app gedurende de week een scala aan wiskundige activiteiten worden aangeboden waarin de deelneemsters elkaar virtueel kunnen ontmoeten, zoals een pubquiz, lezingen en een forum om te discussiëren over de wedstrijdopgaven en andere wiskundige puzzels.

Wie benieuwd is naar de opgaven waar deze meiden hun tanden in zetten, kan zelf ook een poging wagen. De opgaven en uitwerkingen zijn vanaf zondag 19 april beschikbaar via www.egmo2020.nl. Gedurende de week zal de EGMO te volgen zijn via social media, waar interviews met deelneemsters, puzzels en wiskundige wetenswaardigheden zullen worden gedeeld.