Euclides jaargang 95 nummer 4

Discussie over de Toekomst van ons Onderwijs
21 januari 2020
Staking 30 en 31 januari
29 januari 2020
Toon alles

Spel over meetniveaus in nieuwe Giraf-reeks

Hoe bespreek je statistische meetniveaus? Het spel Weet wat je meet laat leerlingen vragen indelen op meetniveau. Dat gaat in drie stappen, oplopend van beginnersniveau naar expertniveau. Weet wat je meet is de eerste uitgave van de Giraf-reeks, speciaal ontworpen voor het vmbo en de onderbouw havo/vwo.

Kansrekening met Huygens

Gokspelletjes zijn zo oud als de mensheid, maar dat je de kansen op winst of verlies kan berekenen, werd pas ontdekt in de zeventiende eeuw. De avontuurlijke en begrijpelijke geschiedenis van de kansberekening biedt inspirerend materiaal voor in de klas. Andrea Lubberdink beschrijft de opzet van een les die zij geeft over Huygens en kansrekening.

Mosers wormprobleem op wiskunde B-dag

Tijdens de Wiskunde B-dag werken leerlingen in groepen aan een opdracht die uitnodigt tot wiskundige exploratie en onderzoek. Rogier Bos doet verslag van de opdracht van 2018 en de prestaties van de leerlingen.

Taal in wiskunde op het vmbo en het mbo

Taal in een wiskundeopgave is voor veel leerlingen in het vmbo en mbo een obstakel. Binnen het Europese project Lamavoc is lesmateriaal ontwikkeld waarin expliciet aandacht wordt besteed aan de rol van taal in wiskunde. Het Freudenthalinstituut nam deel aan dit project.