Euclides jaargang 95 nummer 3

Ben jij goed in het stellen van de juiste vragen?
12 december 2019
Discussie over de Toekomst van ons Onderwijs
21 januari 2020
Toon alles

Craig Barton aan het woord

Craig Barton gaf als wiskundedocent twaalf jaar lang, naar eigen zeggen, ‘gelukzalig’ les. Tot hij in aanraking kwam met onderzoek naar cognitieve psychologie en wiskundedidactiek. Hij kwam erachter dat veel van wat hij deed niet werkte. In het boek How I wish I’d Taught Maths beschrijft hij hoe zijn lessen over een andere boeg gooide. René Kneyber zocht Barton op en interviewde hem voor Euclides.

Machtige meetkunde

De wiskundige term ‘macht’ kennen we niet alleen in de rekenkunde of algebra. Ook in de meetkunde behoort de term ‘macht’ tot de vaktaal. Zo’n halve eeuw geleden kon je dit begrip nog in de schoolboeken voor de middenbouw tegenkomen, en wie weet komt het ooit weer eens terug. Want met leerplannen weet je het maar nooit.

Buigpunten

Buigpunten. Even het tekenverloop van de tweede afgeleide maken en je vindt ze. Of zit het toch iets ingewikkelder in elkaar? Hoe gaan de twee grote methodes ermee om?

0,9999 = 1?

Om de vraag of 0,999… nu wel of niet gelijk is aan 1 te kunnen beantwoorden neemt Jos Groot je mee naar het domein van de hyperreële getallen.

Curriculum.nu

Maarten Muller maakte deel uit van het ontwikkelteam Rekenen & Wiskunde van Curriculum.nu. En hoewel curriculum.nu voor de bovenbouw havo/vwo alleen aanbevelingen doet, schetst hij de mogelijke invloed van de aanbevelingen doet, schetst hij de mogelijke invloed van de uitgangspunten op zijn eigen lespraktijk.