Advies na ledenpeiling: handtekening onder convenant blijft en oproepen tot staking

Ledenpeiling over convenant
3 november 2019
Bijna 3000 euro opbrengst op de oktoberveiling
24 november 2019
Toon alles

Aan het begin van de avond heeft de NVvW op basis van de resultaten van de peiling onder onze leden het advies gegeven aan de FvOv om de handtekening onder het convenant te laten staan en de oproep tot staken te handhaven. Dit is in lijn met de adviezen die de andere verenigingen die deelnamen aan de ledenpeiling hebben uitgebracht. De FvOv heeft dat advies overgenomen (zie de FvOv-website).

We zijn blij dat de ledenpeiling op deze korte termijn heeft kunnen plaatsvinden en dat veel collega’s hebben gereageerd op het verzoek om advies te geven. Hieronder zie je de uitslag van de NVvW-leden. Onder het diagram staat de tekst van het advies zoals het door ons is uitgebracht aan de FvOv.

Er zijn de afgelopen dagen ook kritische vragen gesteld over de relatie tussen de vakvereniging NVvW en de vakbond FvOv. Er is behoefte aan meer transparantie, met name over de mogelijkheden die NVvW-leden hebben ten aanzien van lidmaatschap van de FvOv. In de eerstvolgende bestuursvergadering (20 november) zullen we dit bespreken en kijken op welke manier we hierover meer duidelijkheid kunnen geven aan onze leden.

We hebben 2662 leden aangeschreven via e-mail. Er hebben 741 leden van de NVvW gereageerd op deze ledenpeiling (hun lidmaatschap is gecontroleerd). Dat is een (digitale) opkomst van 27,8%. Dit is een percentage dat wij groot genoeg vinden om de uitslag te gebruiken voor het geven van een stemadvies.

Van de stemmende leden heeft 15,9% gekozen om de handtekening te laten staan en niet op te roepen tot staking.
Handtekening laten staan en wel oproepen tot staking wordt geadviseerd door 48,7%.
Het intrekken van de handtekening en oproepen tot staking wordt geadviseerd door 35,4%.

Ongeveer tweederde van de leden die gestemd heeft, adviseert dus om de handtekening te laten staan (15,9 + 48,7 = 64,6 %). Verder is er bij ruim tachtig procent voorkeur voor het handhaven van de oproep tot staking (48,7+35,4=84,1%).

De NVvW heeft de FvOv op basis van deze uitslag van de ledenpeiling geadviseerd om de handtekening onder het convenant te laten staan en wel op te roepen tot staking.