Euclides jaargang 94 nummer 7

Rekenonderwijs, vervolg
21 juni 2019
Succes voor Nederland op de Olympiade
24 juli 2019
Toon alles
Euclides Cover 94-7

In dit nummer schrijft Martin Kindt over Kwadratix, krijg je boek- en filmtips voor de zomervakantie en blikt Ruud Stolwijk terug op de A-lympiade. Lees hierover en meer in vakblad Euclides digitaal of op papier.

Kwadratix: de twee-vliegen-in-één-klap-kromme

Griekse wiskundigen in de Oudheid vonden allerlei krommen uit, geïnspireerd als ze waren door de drie klassieke constructieproblemen: de trisectie van de hoek, de kwadratuur van de cirkel en de verdubbeling van de kubus. Eén van die krommen, de zogeheten kwadratrix, blijkt een dubbelrol te spelen.

Boeken- en filmtips voor de zomervakantie

De redactie vroeg een aantal medewerkers van Euclides en andere wiskundeliefhebbers naar boeken en films die hen hebben geïnspireerd. Ze mochten slechts drie titels nomineren. Het resultaat: een grote verscheidenheid aan titels die je meteen in huis wilt halen.

Alympiade: leerlingen onderzoeken vaccinatiegraad

Een verslag van de voorronde van de Alympiade op het Mendelcollege in Haarlem.

Lesgeven in wiskunde volgens Barton

Craig Barton verdiepte zich na twaalf jaar lesgeven in de didactisch onderzoek. Hij kwam tot gehele nieuwe inzichten over lesgeven en schreef daar een boek over: How I Wish I’d Taught Maths. René Kneyber vertaalde de eerste zes (van de twaalf) hoofdstukken. Een recensie van dit inspirerende boek.

De taal van wiskunde: wiskundeles in tweetalig onderwijs

Jana Dean, Amerikaanse wiskundedocent, bezoekt veel scholen voor tweetalig onderwijs en ontdekt wat er te leren valt van lesgeven in een tweede taal.