Driemaal zilver voor Nederland bij Benelux Wiskunde Olympiade
30 april 2019
‘Staatssecretaris en minister traineerden alternatief voor de rekentoets’
9 mei 2019
Toon alles
Euclides Cover 94-6

Lees de vakblad Euclides digitaal of op papier. In deze editie onder andere een ondekkingsreis naar π, verschillen in de wiskundeles, het plastische en gulden getal, normering van de examens en een schilderij over meetkunde.

Omgaan met verschillen in de wiskundeles

Iedereen aan het werk krijgen op z’n eigen niveau. Dewiskundige lesactiviteiten van het Europese MaSDiV-project zijn ontworpen met dit doel. In dit artikel worden drie van deze activiteiten besproken.

Op ontdekkingsreis naar π

Het getal π heeft een lange en afwisselende geschiedenis. Aan de hand van Egyptische, Babylonische en Griekse bronnen gaan we meer dan tweeduizend jaar terug in de tijd. De bronnen kunnen heel goed in de klas gebruikt worden.

Bijzonderheden van het plastische en het gulden getal

Het gulden getal j (= 1,618…) is bekend. Een 3D variant is het plastische getal y (= 1,325…). Maar er is meer. Luuk Koens neemt ons mee naar de wondere wereld van de familieleden van de twee morfische getallen.

De normering van de examens

Wetenschappelijk onderzoekers Hendrik Straat en Marieke van Onna van het Cito leggen uit hoe de normering van de examens in z’n werk gaat. Het belang van de leerling staat altijd voorop!

Ontraadselen van een schilderij over meetkunde

Kies in de wiskundeles eens een andere invalshoek: kijken naar en inzoomen op een schilderij. Leerlingen kunnen een symbolische voorstelling van de meetkunde ontraadselen.