Driemaal zilver voor Nederland bij Benelux Wiskunde Olympiade

curriculum.nu logo
Denk mee met het bestuur
30 april 2019
Euclides Cover 94-6
Euclides jaargang 94 nummer 6
7 mei 2019
Toon alles

VALKENSWAARD – Bij de Benelux Wiskunde Olympiade, die dit weekend in Valkenswaard plaatsvond, heeft het Nederlandse team drie zilveren en vier bronzen medailles in de wacht gesleept. Voor het eerst in het elfjarig bestaan van deze drielandenstrijd voor wiskundetalenten kwam België als beste uit de bus.

De Benelux Wiskunde Olympiade wordt sinds 2009 jaarlijks georganiseerd voor middelbare scholieren uit België, Luxemburg en Nederland. Teams bestaan uit tien leerlingen en de wedstrijd bestaat uit vier uitdagende wiskundeopgaven waar de deelnemers vierenhalf uur de tijd voor hebben. Voor elke opgave zijn zeven punten te verdienen. Eén deelnemer uit België, Tijs Buggenhout, loste alle opgaven foutloos op en behaalde hiermee de maximale score van 28 punten. Voor de beste vijftien deelnemers was er een medaille: goud voor leerlingen met 24 punten of meer, zilver voor scores tussen 17 en 24 punten en brons voor scores tussen 9 en 17 punten. Voor Charlie Tang (16 jaar) uit Eindhoven, die net geen medaille verdiende, maar wel één van de vier opgaven foutloos oploste, was er een eervolle vermelding.

De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:
ZILVER (22 punten) – Richard Wols 6 vwo, CSG Dingstede Meppel
ZILVER (20 punten) – Tim Vogels 6 vwo, RSG Pantarijn Wageningen
ZILVER (20 punten) – Szabi Buzogany 6 vwo, Corderius College Amersfoort
BRONS (16 punten)– Jonathan Zandee 6 vwo, Wartburg College Rotterdam, loc. Revius
BRONS (12 punten)– Liam van den Berg 5 vwo, Esdal College Emmen
BRONS (11 punten)– Tjeerd Morsch 5 vwo, Corderius College Amersfoort
BRONS (10 punten)– Jelle Bloemendaal 3 vwo, Corlaercollege Nijkerk
EV (8 punten) – Charlie Tang 5 vwo, Frits Philips lyceum-mavo Eindhoven
7 punten – Rafaël Houkes 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Leiden, loc. Socrates
4 punten – Kati Overbeeke 5 vwo, Stedelijk College Eindhoven
De totaalscore van het Nederlandse team was hiermee 130 punten. Dat was ruim meer dan het team uit Luxemburg, dat in totaal 32 punten behaalde. België, dat drie gouden medailles in de wacht sleepte, scoorde ook in totaal net wat beter dan Nederland, met 153 punten.

Het Nederlandse team is via vier voorrondes geselecteerd uit ongeveer 9.000 deelnemers. De laatste voorronde bestond uit een selectietraining waaraan 31 leerlingen deelnamen. Jelle Bloemendaal (15 jaar) uit Amersfoort, de benjamin van het team, had zich dit schooljaar voor het eerst voor deze selectietraining geplaatst, maar had geen last van zenuwen voor de wedstrijd: “Nee, ik ben niet zenuwachtig. Ik heb er vooral heel veel zin in!” En dit enthousiasme bleek, samen met een aantal goede deeloplossingen voor de vier opgaven, goed genoeg voor brons.

Het Nederlandse team werd begeleid door Quintijn Puite (Alberdingk Thijm College Hilversum), Dirk van Bree (Radboud Universiteit Nijmegen) en Jetze Zoethout (Universiteit Utrecht).De Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend, ORTEC en Rabobank en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, ABN AMRO, ASML, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, De Nederlandsche Bank, HP, Noordhoff Uitgevers, Cito, Freudenthal Instituut en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.