Zilver en brons voor Nederlandse dames op Europese Wiskunde Olympiade

Bestuur Onderwijscoöperatie geeft ondersteuning Lerarenregister terug aan minister
26 maart 2018
Enquête alternatieven voor de grafische rekenmachine bij CE’s wiskunde havo/vwo
20 april 2018
Toon alles
EGMO2018

Het Nederlandse team met hun medailles. V.l.n.r.: Anouk, Gabriëlle, Christel en Floor

FLORENCE, ITALIË – Bij de zevende European Girls’ Mathematical Olympiad, die deze week plaatsvond in Florence, Italië, heeft Gabriëlle Zwaneveld (17) uit Den Haag een zilveren medaille behaald. Christel van Diepen (17) uit Arnhem en Anouk Eggink (17) uit Deventer sleepten beiden een bronzen medaille in de wacht. Het vierde teamlid, Floor Beks (16) uit Grou, wist één van de zes wedstrijdopgaven foutloos op te lossen en kreeg hiervoor een eervolle vermelding.

De European Girls’ Mathematical Olympiad vond plaats van 9 tot 15 april. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd om meisjes te stimuleren hun wiskundetalent te benutten. De leerlingen kregen op elk van de twee wedstrijddagen drie zeer pittige wiskundeopgaven om op te lossen. Hiervoor kregen ze beide dagen vier en een half uur de tijd.

Voor iedere opgave waren zeven punten te verdienen. De Nederlandse deelneemsters hebben de volgende resultaten behaald:

  • 22 punten – ZILVER: Gabriëlle Zwaneveld (17 jaar, Den Haag, 6 vwo, Gymnasium Novum Voorburg)
  • 19 punten – BRONS: Anouk Eggink (17 jaar, Deventer, 6 vwo, Etty Hillesum Lyceum, locatie het Vlier Deventer)
  • 16 punten – BRONS: Christel van Diepen (17 jaar, Arnhem, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)
  • 11 punten – EERVOLLE VERMELDING: Floor Beks (16 jaar, Grou, 5 vwo, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé)

In totaal ontvingen 52 van de 195 deelneemsters een bronzen medaille, 39 een zilveren medaille en 17 een gouden medaille. In het officieuze landenklassement haalde Nederland een 24e plaats van de 52 deelnemende teams. Naast Europese teams deden ook gastteams mee uit onder andere Brazilië, Japan en Mexico.

Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en ISW Hoogeland Naaldwijk), Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht) en Jetze Zoethout (Universiteit Utrecht). De Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend, ORTEC en Rabobank en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, ABN AMRO, ASML, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, De Nederlandsche Bank, HP, Noordhoff Uitgevers, Cito, Freudenthal Instituut, Instituut Archimedes van de Hogeschool Utrecht en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.

Bron: http://www.wiskundeolympiade.nl