Monsterscore voor vijfdeklasser op Nederlandse Wiskunde Olympiade

Welkom
4 november 2017
Wereldwiskunde Fonds
Succesvolle oktober veiling is voorbij – Winterverkoop bij het Wereldwiskunde Fonds
17 november 2017
Toon alles

De zestienjarige Matthijs van der Poel uit IJsselstein heeft bij de Nederlandse Wiskunde Olympiade 2017 in alle drie de rondes de maximale score behaald. Daarmee is hij de allerbeste van de ruim 10.000 deelnemende leerlingen. Tijdens de prijsuitreiking op vrijdagmiddag 10 november nam hij zijn eerste prijs in de categorie klas 5 in ontvangst.

Het was niet de eerste keer dat toptalent Matthijs hoge ogen gooide: in de landelijke finale behoorde hij de afgelopen drie jaar ook al tot de prijswinnaars en afgelopen zomer behaalde hij een zilveren medaille op de Internationale Wiskunde Olympiade in Brazilië. In de komende twee jaar kan hij nog twee keer gaan voor goud bij dit wereldkampioenschap wiskunde voor middelbare scholieren.

Naast Matthijs van der Poel vielen ook veertien andere leerlingen in de prijzen: in de categorie klas 6 ging de eerste prijs naar Nils van de Berg (17) uit Oosterhout en in de categorie klas 4 en lager was de eerste prijs voor vierdeklasser Jippe Hoogeveen (15) uit Odijk. Naast de drie winnaars van de eerste prijs ontvingen in elke categorie ook de nummers 2 t/m 5 een prijs. De vijftien prijzen, variërend van 50 tot 250 euro, zijn beschikbaar gesteld door de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.

Algemeen
De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een wedstrijd voor middelbare scholieren met belangstelling voor wiskunde. De speelse maar uitdagende opgaven testen de deelnemers op creativiteit en wiskundig inzicht. De wedstrijd bestaat uit drie rondes. In januari en februari 2017 deden aan de eerste ronde van de olympiade 10529 leerlingen van 340 verschillende scholen uit het hele land mee. De beste deelnemers per categorie zijn uitgenodigd voor de tweede ronde. Hieraan namen op 17 maart 2017 in totaal 887 leerlingen deel, verspreid over twaalf universiteiten.

Finale
Aan de finale op 15 september 2017 op de Technische Universiteit Eindhoven namen 159 leerlingen deel. De finale bestond uit vijf open opdrachten met elk een maximale score van 10 punten. Voor deze opgaven was drie uur beschikbaar. De beste vijf leerlingen uit elke categorie kregen een prijs. Bij een gelijke score in de finale bepaalde het aantal punten uit de vorige rondes de einduitslag. Voor een overzicht van alle vijftien prijswinnaars van 2017, zie onder.

Nationale selectie
Samen met nog vijftien andere veelbelovende finalisten hebben deze vijftien prijswinnaars een uitnodiging gekregen voor een intensief trainingsprogramma in de periode november t/m juni. Uit deze nationale selectie zullen zes leerlingen geselecteerd worden voor het team dat Nederland komende zomer vertegenwoordigt bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Roemenië. Daarnaast worden er vier meisjes geselecteerd voor de European Girls’ Mathematical Olympiad in Italië en tien leerlingen voor de Benelux Mathematical Olympiad in Luxemburg. Het trainingsprogramma vindt plaats onder leiding van Birgit van Dalen (Universiteit Leiden, ISW Hoogeland Naaldwijk) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven, Hogeschool Utrecht).

De Nederlandse Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend, ORTEC en Rabobank en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, ABN AMRO, ASML, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, De Nederlandsche Bank, Noordhoff Uitgevers, Cito, Freudenthal Instituut, Instituut Archimedes van de Hogeschool Utrecht en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.